Přihlásit

Krušnohorský hruškový koláč

Snadné

4 a více porcí

60 - 90 minut

Západní Čechy

Beruska21
349
Krušnohorský hruškový koláč – Snadné Česko recept, zvládnete za 60 - 90 minut

Dnes je: 4.12. 2025

Snídaně

Oběd

Večeře

Svačiny

0
  • Náhled receptu Krušnohorský hruškový koláč
  • Náhled receptu Krušnohorský hruškový koláč
  • Krušnohorský hruškový koláč
  • Recept: Krušnohorský hruškový koláč
  • Náhled receptu Krušnohorský hruškový koláč
  • Play
    Stop

    Postup

    1 - V míse nejprve promícháme mouku s cukrem a špetkou soli. Potom přidáme nastrouhané máslo (lépe se zpracovává) a vejce. Vše promícháváme (ručně) dokud se nevytvoří hladké těsto. Hotovo těsto necháme zatím odpočívat a připravíme so vše ostatní. 2 - Hrušky oloupeme, vykrojíme jadřince a na struhadle nastrouháme na tenké plátky. Kysanou smetanu a ostatní předepsané suroviny mícháme do hladka. Z bílků a špetky soli vyšleháme tuhý sníh a poté do sněhu zašleháme cukr. 3 - Na koláč použijte dortovou formu cca 24 cm v průměru. Odnímatelnou stěnu vymažte máslem a vysypejte hrubou mouku, na dno formy dejte pečící papír. Z těsta si na vále vyválíme placku, vložíme ji do formy a upravíme ji tak, aby se vytvořili okraje. Těsto na dně propícháme vidličkou a hojně posypeme piškotovou strouhankou. Hrušky pouští docela dost vody, která se do piškotové strouhanky hezky vsákne. Na vrstvu strouhanky rozložíme nastrouhané hrušky, zalijeme je připravenou ochucenou kysanou smetanou a vložíme do trouby předehřáté na 175 stupňů. Koláč pečeme 60 minut. Po 25 minutách pečení koláč vyndáme a rozetřeme po povrchu oslazený sníh. Vrátíme koláč zpět dp trouby a pečeme ho tak dlouho, aby celková doba pečení byla 60 minut. Koláč nechte zcela vychladnout a podávejte. Dobrou chuť.

    Suroviny

    Na těsto

    250 g hladké mouky
    125 g másla
    125 g moučkového cukru
    1 celá vejce
    špetka soli
    piškotová strouhanka pod hrušky

    Na náplň

    5 - 6 hrušek
    200 ml zakysané krémové smetany
    2 celá vejce
    2 lžíce moučkového cukru

    Na sníh

    4 bílky
    2 - 3 lžíce moučkového cukru (3 pro velký mlsaly)
    špetka soli