Krušnohorský hruškový koláč
Snadné
4 a více porcí
60 - 90 minut
Západní Čechy
Postup
Na výlet s
kolo-vylety.cz
1 - V míse nejprve promícháme mouku s cukrem a špetkou soli. Potom přidáme nastrouhané máslo (lépe se zpracovává) a vejce. Vše promícháváme (ručně) dokud se nevytvoří hladké těsto. Hotovo těsto necháme zatím odpočívat a připravíme so vše ostatní. 2 - Hrušky oloupeme, vykrojíme jadřince a na struhadle nastrouháme na tenké plátky. Kysanou smetanu a ostatní předepsané suroviny mícháme do hladka. Z bílků a špetky soli vyšleháme tuhý sníh a poté do sněhu zašleháme cukr. 3 - Na koláč použijte dortovou formu cca 24 cm v průměru. Odnímatelnou stěnu vymažte máslem a vysypejte hrubou mouku, na dno formy dejte pečící papír. Z těsta si na vále vyválíme placku, vložíme ji do formy a upravíme ji tak, aby se vytvořili okraje. Těsto na dně propícháme vidličkou a hojně posypeme piškotovou strouhankou. Hrušky pouští docela dost vody, která se do piškotové strouhanky hezky vsákne. Na vrstvu strouhanky rozložíme nastrouhané hrušky, zalijeme je připravenou ochucenou kysanou smetanou a vložíme do trouby předehřáté na 175 stupňů. Koláč pečeme 60 minut. Po 25 minutách pečení koláč vyndáme a rozetřeme po povrchu oslazený sníh. Vrátíme koláč zpět dp trouby a pečeme ho tak dlouho, aby celková doba pečení byla 60 minut. Koláč nechte zcela vychladnout a podávejte. Dobrou chuť.
Suroviny
Na náplň
Na sníh