Přihlásit

Bratislavské citronové řezy

Snadné

4 a více porcí

45 - 60 minut

Slovensko

Paní domácí
1147
Bratislavské citronové řezy  – Snadné recept z Slovensko kuchyně, hotový za 45 - 60 minut

Dnes je: 4.12. 2025

Snídaně

Oběd

Večeře

Svačiny

0
  • Bratislavské citronové řezy  – ilustrační foto
  • Bratislavské citronové řezy
  • Postup

    1 - Nejprve si oddělíme žloutky a bílky. Z bílků a špetky soli vyšleháme tuhý sníh. Potom přidáme cukr, žloutky, citronovou šťávu, kůru a mouku. Sníh šleháme na vyšší rychlost, pak ji stáhneme o trochu níže a zašleháme výše zmíněné suroviny. 2 - Ideální je pokud máte pekáč o rozměrech 22 x 22 cm nebo podobných rozměrů, trochu širší nevadí, užší by udělal korpus zbytečně malý a vyšší. Vložte do pekáče pečící papír a nalijte na něj těsto, které se snažte rovnoměrně rozetřít. Po nalití bude mít těsto v pekáči výšku cca 1 cm, při pečení se zvětší. Pečte korpus v troubě předehřáté na 150 stupňů 20 minut. Po uplynutí doby pečení vypněte troubu a nechte v ní korpus ještě 10 minut. Poté ho vyndejte a nechte zcela vychladnout. 3 - Připravíme si náplň. V nerezové míse, která si „sedne na hrnec ” rozmícháme v mléce nejprve mouku a potom přidáme a rozšleháme žloutek. V hrnci přivedeme vodu k varu a posadíme do něj mísu se směsí. V této parní lázni mícháme elektrickým ručním šlehačem směs dokud nevznikne kašička. Je to dost rychlé obvykle stačí míchat 3 minuty. Kašičku necháme zcela vychladnout. Potom ji šleháme s tvarohem a cukrem do hladka. Zcela vychladlý korpus rozdělíme na dvě stejně velké půlky. První půlku pomažeme 1/2 náplně, přiložíme vrchní korpus pomažeme ho druhou polovinou náplně. Takto připravené řezy nechte ideálně přes noc ztuhnout v lednici. Poté opatrně korpus naporcujte na kostky, které ozdobte citronovým želé nebo želé bonbóny. Dobrou chuť.

    Suroviny

    Na korpus

    4 vejce
    100 g hladké mouky
    100 g moučkového cukru
    šťávu z 1/2 citronu
    citronová kůra z 1/2 citronu
    špetka soli

    Na kašičku

    100 ml mléka
    15 g hladké mouky
    1 žloutek

    Na náplň

    250 g klasického tvarohu
    šťáva z 1/2 citronu
    3 - 4 lžíce moučkového cukru (4 lžíce pro mlsouny)

    Ostatní

    citronové želé nebo bonbony na ozdobu
    pečící papír