Přihlásit

Budějická vepřová pečeně s nastavovanou kaší

Snadné

4 a více porcí

45 - 60 minut

Jižní Čechy

Paní domácí
1425
Jak uvařit budějická vepřová pečeně s nastavovanou kaší? Snadné recept, připravený za 45 - 60 minut

Dnes je: 4.12. 2025

Snídaně

Oběd

Večeře

Svačiny

0
  • Budějická vepřová pečeně s nastavovanou kaší
  • Budějická vepřová pečeně s nastavovanou kaší
  • Budějická vepřová pečeně s nastavovanou kaší
  • Budějická vepřová pečeně s nastavovanou kaší – ilustrační foto
  • Play
    Stop

    Postup

    1 - Pečeni osolíme, potřeme olejem a poprášíme mletým zázvorem. Takto připravenou pečení necháme marinovat ideálně přes noc. 2 - Maso vložíme do zapékacího pekáče, podlijeme vodou a pečeme na 220 stupňů 60 -65 minut. Během pečení maso přelijte dvakrát výpekem. Během pečení uvařte v osolené vodě kroupy. Když je maso hotové vyndáme ho a necháme zakryté na teplejším místě. Výpek slijeme do menšího hrnce, zaprášíme lžící hladké mouky a za občasného promíchání povaříme na staženém plameni 10 minut. Dostaneme husou omáčku. Pokud by se výpek příliš vypařoval, nařeďte ho trochou vody. 3 - Brambory uvaříme, rozšťoucháme, přidáme sůl, mletý pepř, na drobno nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek a horké mléko. Vše důkladně rozmixujeme. V případě potřeby dolijeme horké mléko. Do hotové kaše důkladně zamícháme uvařené a scezené kroupy. Na talíři položte plátek masa na kaši a polijte ho omáčkou z výpeku. Dobrou chuť.

    Suroviny

    Na maso

    1 kg vepřové pečeně bez kosti
    mletý zázvor
    olej
    sůl
    1 lžíce hladké mouky

    Na kaši

    1 kg brambor
    500 g ječných krup
    1 cibule
    1 menší lžíce sádla
    1/2 lžičky mletého černého pepře
    asi 300 ml mléka
    mletý černý pepř