Přihlásit

Vepřové plátky Mornay

Snadné

4 a více porcí

45 - 60 minut

Usa

Beruska21
1066
Jak uvařit vepřové plátky mornay ? Snadné recept, připravený za 45 - 60 minut

Dnes je: 4.12. 2025

Snídaně

Oběd

Večeře

Svačiny

0
  • Vepřové plátky Mornay
  • Vepřové plátky Mornay  – ilustrační foto
  • Postup

    1 - Vepřové maso nakrájíme na plátky, naklepeme a osolíme. Následně je obalíme v rozšlehaných vejcích a potom ve strouhance. Maso osmahneme na oleji po obou stranách. Potom přilijeme horkou vodu, přivedeme k varu stáhneme na téměř nejmenší a pod pokličkou dusíme 30 minut. 2 - Mezitím si připravíme Mornay omáčku. Z másla mouky si vytvoříme jíšku, kterou krátce zasmahneme. Rozředíme ji drůbežím vývarem a dobře rozmícháme metličkou. Přivedeme k varu, přidáme koření a dle chuti sůl, stáhneme plamen a za občasného promíchání povaříme 10 minut. Potom přidáme smetanu a sýr, promícháme a necháme přejít varem aby se sýr rozpustil. 3 - Maso potom i s výpekem vložíme do nezakrytého zapékacího pekáče (netřeba vymazávat) a na každý plátek dáme jednu lžíci kečupu. Plátky masa polijeme Mornay omáčkou a posypeme strouhaným sýrem smíchaným s mletou paprikou. Vložte do trouby předehřáté na 210 stupňů a zapékejte 15 - 20 minut, dle velikosti porcí. Podávejte s bramborem nebo hranolky. Dobrou chuť.

    Suroviny

    Na maso

    1 kg vepřové pečeně bez kosti
    strouhanka
    2 rozšlehaná vejce
    olej
    kečup
    100 g strouhaného sýra (parmezán apod.)
    trochu mleté sladké papriky
    sůl
    200 ml horké vody

    Na Mornay omáčku

    1 lžíce másla
    1 lžíce hladké mouky
    1/4 lžičky muškátového oříšku
    1/2 lžičky mleté sladké papriky
    1/4 lžičky kajenského pepře
    200 ml sladké smetany na vaření
    50 g strouhaného sýra (parmezán apod.)
    300 ml drůbežího vývaru
    sůl