Přihlásit

Havířská specialita

Snadné

4 porce

30 - 45 minut

Severní Morava

Paní domácí
2131
Havířská specialita  – Snadné Česko recept, zvládnete za 30 - 45 minut

Dnes je: 4.12. 2025

Snídaně

Oběd

Večeře

Svačiny

0
  • Havířská specialita  – ilustrační foto
  • Havířská specialita  – ilustrační foto
  • Postup

    1 - Maso nakrájíme na řízky, osolíme a po obou stranách na sádle osmahneme a vyndáme na talíř. Pak přidáme na kostičky nakrájenou slaninu a v případě potřeby přidáme ještě trochu sádla. Osmahneme za občasného míchání cca 1 minutu, rozhodně nechceme mít ze slaniny křupky. Zaprášíme moukou zalijeme 250 ml vody, promícháme a vaříme dokud nám omáčka nezačne trochu houstnout. Potom přidáme prolisovaný česnek, necháme přejít varem a omáčka na maso je hotová. 2 - Oloupané brambory nastrouháme a necháme chvíli odstát, brambory pustí vodu, kterou slijeme. Pak přidáme ostatní suroviny, promícháme, případně slijeme další vodu. Na pánvi (ideálně 4 - místná na vdolky aj.) na oleji placky z obou stran osmahneme a podáváme k masu. Maso přelijeme hotovou omáčkou. Tohle je fakt mňamka, mizí rychle!!! Dobrou chuť.

    Suroviny

    Na maso

    700 - 800 g vepřové kýty
    50 g anglické slaniny
    2 - 3 stroužky česneku - dle velikosti
    1 lžička kmínu
    sádlo
    lžíce hladké mouky

    Na bramborové placky

    700 g brambor
    100 g hladké mouky
    2 lžíce mléka
    4 stroužky prolisovaného česneku
    1 lžička majoránky
    1/2 až 1 lžička mletého černého pepře(dle chuti)
    sůl
    olej