Přihlásit

Hejtmanský měšec

Střední

4 porce

30 - 45 minut

Východní Čechy

The Žrout
1139
Hejtmanský měšec – Střední recept z Česko kuchyně, hotový za 30 - 45 minut

Dnes je: 4.12. 2025

Snídaně

Oběd

Večeře

Svačiny

0
  • Náhled receptu Hejtmanský měšec
  • Hejtmanský měšec
  • Postup

    1 - Maso nakrájíme na plátky, ze kterých vytvoříme závitky. Na závitky je podle mě vhodnější tzv. kýta ořech, která je obvykle vyšší a závitky se z ní vytváří snadněji. Jednotlivé plátky naklepeme a lehce osolíme. Na každý plátek poklademe kysané zelí, na kostičky nakrájenou anglickou slaninu, kolečko vejce na tvrdo a párek, který nejspíše budete muset rozkrojit na dvě nebo tři části. Závitek zabalte a sepněte ho párátky nebo stáhněte nití. 2 - Takto připravený závitek osmahneme na sádle tak, aby se maso zatáhlo. Závitky podlijte ideálně vývarem z morkové kosti a dusíme maso pod pokličkou dokud není měkké. Pokud vývar nemáte, můžete závitky podlít vodou. V malém množství vývaru rozmícháme mletou papriku a takto připravenou ji přidáme k masu. Když maso změkne (záleží na velikosti plátků), vyndáme na chvíli závitky na talíř, přidáme do vývaru protlak, hořčici a kysanou smetanu. Vše metličkou dobře promícháme a necháme přejít varem 3 minuty. Jako přílohu podávejte paprikovou rýži. Dobrou chuť.

    Suroviny

    1 kg vepřové kýty
    1 a 1/2 mleté sladké papriky
    3 - 4 párky
    50 g anglické slaniny
    1 vejce vařené na tvrdo
    kysané zelí
    mletý černý pepř
    1 lžíce rajčatového protlaku
    1 lžíce plnotučné hořčice
    200 ml kysané smetany
    sádlo
    sůl
    papriková rýže jako příloha
    vývar z morkové kosti, případně voda