Přihlásit

Valašská velikonoční pečeně

Snadné

4 a více porcí

30 - 45 minut

Střední Morava

Paní domácí
980
Jak uvařit valašská velikonoční pečeně? Snadné recept, připravený za 30 - 45 minut

Dnes je: 4.12. 2025

Snídaně

Oběd

Večeře

Svačiny

0
  • Recept: Valašská velikonoční pečeně
  • Valašská velikonoční pečeně – ilustrační foto
  • Postup

    1 - Nejprve uvaříme brambory, ty uvaříme ve slupce. Maso nakrájíme na plátky, ty naklepeme, osolíme, opepříme a lehce je osmahneme na sádle tak, aby se maso zatáhlo. Zapékací pekáč vymažeme sádlem a pokládáme do něj osmahlé plátky. 2 - Do výpeku vložíme na drobno nakrájenou cibuli a dle potřeby přidáme trochu sádla. Nakrájenou cibuli zpěníme, přidáme mletou papriku a papriky nakrájené na kostičky, nasekanou petrželku a rajčata nakrájená na kostičky a uzené maso nakrájené, překvapivě, také na kostičky. Vše podlijeme 200 ml vody, přidáme ocet a vše důkladně promícháme. Přivedeme směs k varu a povaříme ji 3 minuty. Směsí polijeme plátky masa, na směs rozložíme kolečka brambor (slupku sundáme). Pekáč zakryjeme alobalem a vložíme ho do trouby předehřáté na 210 stupňů. Maso pečeme 30 minut. Potom sundáme alobal a posypeme zapečené maso nastrouhaným sýrem. Nechte vše ještě 5 minut zapékat bez alobalu aby se sýr rozpustil. To je vše. Dobrou chuť.

    Suroviny

    1 kg vepřové pečeně bez kosti
    200 g moravského uzeného
    2 cibule
    3 rajčata
    2 papriky
    1 vrchovatá lžíce mleté sladké papriky
    2 lžíce octa
    400 g uvařených brambor
    1 velká hrst nasekané petrželky
    mletý černý pepř
    sádlo
    150 g tvrdého sýra na posyp