Přihlásit

Bzenecká kotleta

Snadné

4 porce

Do 30 minut

Střední Morava

Paní domácí
1055
Bzenecká kotleta – Snadné Česko recept, zvládnete za Do 30 minut

Dnes je: 4.12. 2025

Snídaně

Oběd

Večeře

Svačiny

0
  • Bzenecká kotleta
  • Recept: Bzenecká kotleta
  • Postup

    1 - Kotlety naklepeme osolíme, na krajích lehce nařízneme a osmahneme je na sádle. Sádla se nebojte, dává masu skvělou chuť. Kotlety prozatím vyndáme na talíř. Do výpeku vložíme lžíci másla, rozpustíme ji a přidáme na nudličky nastrouhanou kořenovou zeleninu a na kostičky nakrájená rajčata. Vše důkladně promícháme, přidáme meltou papriku a dle chuti sůl a znovu vše důkladně promícháme. Kotlety podlijeme vínem, přidáme citronovou šťávu, vrátíme zpět kotlety a pánev přikryjeme pokličkou. Plamen stáhneme na polovic a dusíme kotlety pod pokličkou 10 minut, pokud budete mít kotlety silnější duste samozřejmě o něco déle a je možné, že budete muset přidat trochu vody. 2 - Kotlety podávejte s pečenými brambory. Ty nejprve uvařte ve slupce. potom je oloupejte, nakrájejte na špalíky, lehce je potřete olejem, obvykle stačí jedna až dvě lžíce dle množství brambor. Potom je vložte na pečící papír do zapékací mísy a pečte je při teplotě 210 stupňů 15 až 20 minut. Takto připravené brambory jsou velmi chutné (pokud jsou tedy brambory kvalitní...). Dobrou chuť.

    Suroviny

    4 - 5 kotlet
    2 středně velké mrkve
    150 g celeru
    2 středně velká rajčata
    150 ml bílého vína
    šťáva z jednoho citronu
    1 lžička mleté sladké papriky
    sůl
    sádlo
    1 lžíce másla
    pečené brambory jako příloha