Přihlásit

Dobříšské kotlety s rozšťouchanými brambory

Snadné

4 porce

Do 30 minut

Střední Čechy

Beruska21
831
dobříšské kotlety (3).JPG

Leden 2025

Snídaně

Oběd

Večeře

Svačiny

0
  • dobříšské kotlety (3).JPG
  • dobříšské kotlety (1).JPG
  • Postup

    Na výlet s
    kolo-vylety.cz

    1 - Kotlety naklepeme, osolíme a po okrajích lehce nařízneme aby se nekroutily, osmahneme je na másle tak, aby se maso zatáhlo. Kotlety prozatím vyndáme na talíř a do výpeku vložíme na drobno nakrájenou jednu cibuli, kterou takzvaně vytřeme talíř a lehce ji zpěníme. Dle potřeby můžeme přidat trochu másla. Osmahlou cibulku zalijeme 250 ml vody, přidáme hořčici, pepř, vše důkladně promícháme a vrátíme zpět kotlety. 2 - Hrnec přikryjeme alobalem a vložíme do trouby předehřáté na 210 stupňů. Zapékáme 35 - 40 minut dle velikosti porcí. 3 - Mezitím na másle povaříme houby nakrájené na tenké plátky, promíchané s trochou soli a koprem. Houby povařte pod pokličkou 5 minut. 4 - Vyndáme hrnec z trouby, kotlety zatím dáme na talíř, který zakryjeme. Do výpeku vložíme povařené houby, dle chuti omáčku dosolíme a povaříme 5 minut. nakonec přidáme kysanou smetanu, stáhneme plamen, vše důkladně promícháme metličkou a necháme přejít 5 minut varem. Brambory uvaříme ve slupce a rozšťoucháme je s cibulkou nakrájenou na drobno. Na talíři kotletu i brambory bohatě přelijte omáčkou, která se do rozšťouchaných brambor nádherně vsákne. Dobrou chuť.

    Suroviny

    4 - 5 kotlet
    500 g čerstvých hub (lze nahradit žampiony)
    2 cibule
    1 lžička sušeného kopru nebo hrst čerstvého
    1 lžička plnotučné hořčice
    1/2 lžičky mletého černého pepře
    200 ml kysané krémové smetany 15 - 16 %
    máslo
    sůl
    brambory