Přihlásit

Vepřová kýta na česneku

Snadné

4 a více porcí

30 - 45 minut

Praha

Beruska21
869
Vepřová kýta na česneku – Snadné Česko recept, zvládnete za 30 - 45 minut

Dnes je: 13.12. 2025

Snídaně

Oběd

Večeře

Svačiny

0
  • Vepřová kýta na česneku
  • Náhled receptu Vepřová kýta na česneku
  • Postup

    1 - Maso nakrájíme na plátky a potom na kostičky. Vložíme je do mísy přidáme sůl a dobře s masem promícháme. Potom přidáme všechen prolisovaný česnek a opět vše důkladně promícháme. Maso vložíme do zakrytého pekáče, podlijeme ho vodou a pečeme v troubě předehřáté na 210 stupňů 40 - 45 minut. Mezitím si připravíme knedlíky a špenát. 2 - Špenátový protlak necháme rozmrazit. V hrnci na másle zpěníme na drobno nakrájenou cibuli, přidáme všechen špenát, dle chuti sůl a mléko.Vše důkladně promícháme. Mlékem můžete vždy špenát trochu naředit, je tedy možné že ho dáte o trochu více než je v předpisu. Takto uvařený špenát povaříme 5 minut. Nakonec přidáme prolisovaný česnek, dobře vše promícháme a povaříme ještě 1 minutu. 3 - Brambory uvaříme ve slupce, necháme je vychladnout a na struhadle nastrouháme. Na nastrouhané brambory nasypeme krupici, mouku,žloutek a sůl, v tomto pořadí. Vytvoříme těsto, rozdělíme ho na dva nebo čtyři válečky (dle velikosti hrnce) a vložíme do vroucí osolené vody. Vaříme 20 minut, vyndáme, propícháme z vrchu lehce vidličkou a nakrájíme. Na talíř vložte nejprve dostatek špenátu, na špenát knedlíky a potom maso. Vše přelijte lehce výpekem. Dobrou chuť.

    Suroviny

    Na maso

    1 kg vepřové kýty
    1 palička česneku
    sůl

    Na špenát

    2 špenátové protlaky
    1 cibule
    přibližně 150 ml mléka
    1 - 2 stroužky česneku
    sůl

    Na bramborové knedlíky

    800 g vařených brambor
    250 g krupice
    100 g hrubé mouky
    1 žloutek
    sůl