Přihlásit

Strachotínský vepřový kotlet

Snadné

4 porce

30 - 45 minut

Jižní Morava

Beruska21
955
Jak uvařit strachotínský vepřový kotlet? Snadné recept, připravený za 30 - 45 minut

Dnes je: 4.12. 2025

Snídaně

Oběd

Večeře

Svačiny

0
  • Recept: Strachotínský vepřový kotlet
  • Náhled receptu Strachotínský vepřový kotlet
  • Postup

    1 - Jarní cibulku nakrájíme i se zelenou částí na drobno, anglickou slaninu na kostičky. Na malém množství oleje zasmahneme slaninu, přidáme prolisovaný česnek, jarní cibulku, pepř, kmín a trošku soli. Vše dobře promícháme a minutku povaříme a mícháme. 2 - Kotlety naklepeme a osolíme. Na kraj kotlety položíme proužek ementálu, na něj lžičkou dáme trochu směsi z pánve a znovu proužek sýra, kotletu přeložíme a sepneme párátky. 3 - Směs z jarní cibulky a slaniny, která zbude vložíme do pekáče. Na ní rozložíme sepnuté kotlety a vložíme do trouby předehřáté na 180 stupňů. Vše lehce podlijeme vodou a pečeme 40 - 45 minut, dle tloušťky kotlet. 15 - 20 minut před koncem teplotu zvedneme na 200 stupňů a maso dopečeme. Při pečení nezapomeňte kotlety alespoň dvakrát otočit. 4 - Maso vyndáme na talíř, který zakryjeme. Šťávu nalijeme do menšího hrnce, přidáme máslo a rozpustíme ho, přidáme lžičku hladké mouky a metličkou vše důkladně rozmícháme. Směs zalijte 200 ml vody, přiveďte k varu a téměř stáhněte plamen. Povaříme takto za občasného promíchání 10 minut. Podávejte s bramborem vařeným ve slupce. Na talíři přelijte kotlety i brambory omáčkou. Dobrou chuť.

    Suroviny

    4 vepřové kotlety
    100 g ementálu
    100 g anglické slaniny
    1 svazek jarní cibulky
    2 stroužky česneku
    1/2 lžičky mletého černého pepře
    1/4 mletého kmínu
    1 lžíce másla
    1 lžička hladké mouky
    sůl
    trochu oleje