Přihlásit

Houbová omáčka po pražsku s vepřovými nudličkami

Snadné

4 a více porcí

30 - 45 minut

Praha

Beruska21
933
Houbová omáčka po pražsku s vepřovými nudličkami – Snadné recept z Česko kuchyně, hotový za 30 - 45 minut

Dnes je: 4.12. 2025

Snídaně

Oběd

Večeře

Svačiny

0
  • Recept: Houbová omáčka po pražsku s vepřovými nudličkami
  • Náhled receptu Houbová omáčka po pražsku s vepřovými nudličkami
  • Houbová omáčka po pražsku s vepřovými nudličkami – ilustrační foto
  • Play
    Stop

    Postup

    1 - Nejprve si připravíme vývar z morkových kostí (na litr vývaru stačí jedna), předepsaného množství hub a trochu vše osolíme. V hrnci rozpustíme máslo, zaprášíme hladkou moukou, promícháme a krátce jíšku zasmahneme. Potom přilijeme 1 l vývaru z kostí a vše dobře rozšleháme metličkou. Přivedeme k varu, trochu stáhneme plamen a povaříme 20 minut. 2 - Maso nakrájíme nejprve na plátky a potom na nudličky. V míse promícháme maso se solí, pepřem, na kostičky nakrájenou anglickou slaninou, prolisovaným česnekem a olejem. Vše dobře promícháme. Alobal potřeme trochou oleje vložíme na něj porci masa a zabalíme. Pečeme v troubě předehřáté na 210 stupňů 40 minut. 3 - Na másle zpěníme na drobno nakrájenou cibuli, přidáme na plátky nakrájené houby, stáhneme plamen na půlku a vše podusíme za občasného promíchání 5 minut. Takto podušené houby přidáme do základní omáčky a povaříme 10 minut. Nakonec přidáme na kostičky nakrájenou šunku, pepř, dle chuti omáčku dosolíme a necháme přejít lehce varem 3 minuty. Na talíř dáme porci zapečeného masa, sosem z pečení polijeme přílohu a přidáme houbovou omáčku, kterou nemusíte šetřit, je velmi chutná. jako příloha jsou vhodné houskové knedlíky, rýže, těstoviny nebo brambory. Omáčku můžete podávat i samostatně bez vepřových nudliček, například k těstovinám. Dobrou houbovou chuť.

    Suroviny

    Na základní omáčku

    1 l vývaru z morkových kostí
    2 lžíce másla
    1 lžíce hladké mouky
    40 g očištěných hub
    sůl

    Do omáčky

    150 g čerstvých hub
    100 g kvalitní šunky (ideálně pražské)
    1 cibule
    máslo
    1/4 lžičky mletého černého pepře
    máslo
    sůl

    Na maso

    1 kg vepřové kýty
    1 větší cibule
    100 g anglické slaniny
    2 stroužky česneku
    2 lžíce oleje
    sůl
    mletý černý pepř