Přihlásit

Horácké vepřové žebírko

Snadné

4 a více porcí

30 - 45 minut

Jižní Čechy

Beruska21
1261
Horácké vepřové žebírko – Snadné Česko recept, zvládnete za 30 - 45 minut

Dnes je: 4.12. 2025

Snídaně

Oběd

Večeře

Svačiny

0
  • Horácké vepřové žebírko
  • Recept: Horácké vepřové žebírko
  • Recept: Horácké vepřové žebírko
  • Play
    Stop

    Postup

    1 - Pečeni nakrájíme na plátky, které naklepeme, osolíme, opepříme a osmahneme z obou stran na sádle tak, aby se maso zatáhlo. Maso prozatím vyndáme na talíř, který zakryjeme. Ve výpeku zpěníme na drobno nakrájené cibule a v případě potřeby přidejte trochu sádla. Cibuli přitom občas promícháme a výpek tak „vyčistíme ode dna”. Přidáme hořčici, zalijeme vše 300 ml vody a vložíme zpět plátky masa i se šťávou a dusíme dokud nezměknou. To je u pečeně celkem rychlé, odhadem 15 minut, dle velikosti plátků. 2 - Měkké kotlety vyndáme znovu na talíř a znovu je přikryjeme. Omáčku necháme vydusit na asi 0,5 cm, zaprášíme moukou, lehce zasmahneme, přidáme mléko, víno, cukr a vše dobře promícháme metličkou. Potom přidáme nasekaný kopr, opět promícháme, stáhneme trochu plamen a mezitím si na másle lehce osmahneme žampiony nakrájené na čtvrtky a ihned je přidáme do omáčky. Poté co přidáme žampiony přidáme do omáčky vaříme na trochu staženém plameni za občasného míchání 7 minut. Samozřejmě pokud bude třeba dolijte trochu mléka. Nakonec přidáme kysanou smetanu, dobře promícháme a na staženém plameni 3 minuty povaříme. A specialita je hotová. Plátky masa polijte omáčkou a podávejte s kousky žampionů. Jako příloha je vhodná dušená rýže nebo houskový knedlík. Dobrou chuť.

    Suroviny

    1 kg vepřové pečeně bez kosti
    2 střední cibule
    180 ml bílého vína
    200 g žampionů
    2 plné lžíce plnotučné hořčice
    1 velká hrst nasekaného kopru
    150 ml kysané krémové smetany
    300 ml mléka
    15 g cukru
    1 lžíce hladké mouky
    máslo
    sádlo
    mletý černý pepř
    sůl