Přihlásit

Jihočeský pikantní plátek s kroupy

Snadné

4 a více porcí

30 - 45 minut

Jižní Čechy

The Žrout
1386
Jak uvařit jihočeský pikantní plátek s kroupy ? Snadné recept, připravený za 30 - 45 minut

Dnes je: 4.12. 2025

Snídaně

Oběd

Večeře

Svačiny

0
  • Recept: Jihočeský pikantní plátek s kroupy
  • Náhled receptu Jihočeský pikantní plátek s kroupy
  • Jihočeský pikantní plátek s kroupy
  • Play
    Stop

    Postup

    1 - Nejprve ječné kroupy necháme namáčet ve studené vodě cca 2 hodiny. Potom je uvaříme v osolené vodě do měkka. 2 - Vepřové plátky naklepeme, osolíme a osmahneme z obou stran tak, aby se maso zatáhlo. Porce masa potom vyndáme na talíř, který přikryjeme. Do výpeku dle potřeby přidáme sádlo, vložíme na drobno nakrájenou cibuli, kterou krátce osmahneme, přidáme nastrouhanou kořenovou zeleninu, promícháme a krátce také zasmahneme. Potom přidáme jalovec, citronovou kůru, zalijeme vodou tak, aby se vše dusilo, dle chuti osolíme a navrch naskládáme vepřové plátky. Dusíme dokud maso nezměkne, tedy 15 - 20 minut dle velikosti porcí. 3 - Tuto omáčku scedíme, zeleninu a koření již do omáčky nevracíme. Na másle krátce podusíme na kostičky nakrájenou okurku. Přidáme ji do scezené omáčky spolu s vínem. Přidáme trochu citronové šťávy a povaříme omáčku na staženém plameni 10 minut. Omáčka trochu zhoustne a je hotovo. Podávejte s kroupy. Na talíři porce masa přelijeme omáčkou. Dobrou chuť.

    Suroviny

    6 plátků vepřové pečeně bez kosti
    250 g ječných krup
    sádlo
    1 cibule
    1 mrkev
    1 petržel
    1 kolečko celeru
    2 nakládané okurky
    3 lžíce nakládaného hrášku bez nálevu
    40 g nasekaných kaprů
    1 lžička citronové kůry
    trochu citronové šťávy
    175 ml červeného vína
    7 kuliček jalovce
    sůl
    máslo