Přihlásit

Písecké tradiční kynuté ovocné knedlíky

Snadné

4 a více porcí

30 - 45 minut

Jižní Čechy

The Žrout
1163
Jak uvařit písecké tradiční kynuté ovocné knedlíky? Snadné recept, připravený za 30 - 45 minut

Dnes je: 4.12. 2025

Snídaně

Oběd

Večeře

Svačiny

0
  • Písecké tradiční kynuté ovocné knedlíky
  • Recept: Písecké tradiční kynuté ovocné knedlíky
  • Písecké tradiční kynuté ovocné knedlíky
  • Náhled receptu Písecké tradiční kynuté ovocné knedlíky
  • Play
    Stop

    Postup

    1 - Z přepsaných surovin si připravíme kvásek. Droždí nadrolíme, posypeme cukrem a vidličkou promícháváme dokud droždí není tekuté. Přidáme lžíci mléka a mouku, vše dobře promícháme Kvásek sice má být řídší né však polévkový. Povrch lehce pomoučníme, mísu přikryjeme utěrkou a necháme kynout na teplém místě 45 - 50 minut. 2 - V hnětači promícháme všechny sypké suroviny s výjimkou soli, přidáme vejce a mléko (mléko nikdy nepřilévejte všechno, každá mouka váže jinak), kvásek a zaděláme těsto. Když se suroviny začnou spojovat v těsto, přidáme špetku soli, která nesmí přijít do kontaktu s kvasinkami, těsto by pak nevykynulo. Když přidáme sůl hněteme těsto na menší rychlost 3 minuty. Potom mírně rychlost zvýšíme a hněteme další 3 minuty. Hotové těsto na povrchu lehce pomoučníme zakryjeme utěrkou a znovu necháme na teplém místě kynout, nyní 90 minut. 3 - Vykynuté těsto propracujeme, odvážíme si stejně velké kousky, vytvoříme si z nich v dlani kuličku, kterou následně rukou zploštíme a plníme ovocem dle vlastní volby. Knedlíky necháme před uvařením kynout ještě 15 minut. Potom je vložíme do vroucí lehce osolené vody a povaříme je 10 minut. Knedlíky při vaření výrazně nabudou. Hotové knedlíky po uvaření lehce propícháme vidličkou aby se nesrazily. Hotové knedlíky lehce omastíme máslem a posypeme nejprve strouhaným tvarohem a potom směsí z kakoa, cukru a skořice. Knedlíky jsou velmi chutné. Dobrou chuť.

    Suroviny

    Na kvásek

    10 g droždí
    2 lžičky cukru
    1 lžíce mléka
    přibližně 3 lžíce hrubé mouky

    Na knedlíky

    300 g hladké mouky
    200 ml mléka
    2 lžíce cukru
    1 celé vejce
    špetka soli

    Na posyp

    tvrdý tvaroh
    trochu másla
    1 lžička kakaa
    1 lžička mleté skořice
    3 - 4 lžičky cukru