Přihlásit

Krušnohorský jahelník

Snadné

4 a více porcí

60 - 90 minut

Západní Čechy

Paní domácí
1348
Krušnohorský jahelník – Snadné Česko recept, zvládnete za 60 - 90 minut

Dnes je: 4.12. 2025

Snídaně

Oběd

Večeře

Svačiny

0
  • Krušnohorský jahelník – ilustrační foto
  • Náhled receptu Krušnohorský jahelník
  • Náhled receptu Krušnohorský jahelník
  • Recept: Krušnohorský jahelník
  • Náhled receptu Krušnohorský jahelník
  • Play
    Stop

    Postup

    1 - Jáhly spaříme třikrát v horké vodě a scedíme. Proplachujeme je vícekrát proto abychom je zbavili nahořklé chuti. Jáhly pak vložíme do hrnce zalijeme 1 l mléka, přidáme špetku soli a lžíci cukru. Mícháme metlou a přivedeme k varu. Od momentu kdy se mléko začne vařit opět stále mícháme metlou dokud nevznikne kaše, to trvá asi 7 minut. Kaši pak necháme vychladnout. 2 - Vychladlou kaši vložíme do mixéru, přidáme vejce, cukr, šťávu z citronu, citronovou kůru a vyšlehané bílky- sníh a vše promixujeme. Takto upravenou hmotu nalijeme do pekáče vymaštěného máslem a vysypaným hrubou moukou.Navrch naskládáme švestky, hoblinky másla a v předehřáté troubě pečeme na 170 stupňů 50-55 minut. Jahelník můžeme pocukrovat moučkovým cukrem. Dobrou chuť.

    Suroviny

    Na kaši

    300 g jáhel
    1 litr mléka
    1 lžíce cukru
    špetka soli

    Ostatní

    4 lžíce cukru
    3 žloutky
    3 vajec bílky
    šťáva z 1/2 citronu
    900 g vypeckovaných švestek
    2 lžičky citronové kůry
    hoblinky másla na posyp