Přihlásit

Sardinky po Baskicku s bernskou omáčkou

Snadné

4 porce

30 - 45 minut

Španělsko

Beruska21
1987
Jak uvařit sardinky po baskicku s bernskou omáčkou ? Snadné recept, připravený za 30 - 45 minut

Dnes je: 13.12. 2025

Snídaně

Oběd

Večeře

Svačiny

0
  • Sardinky po Baskicku s bernskou omáčkou  – ilustrační foto
  • Postup

    1 - Sehnat sardinky může být obvykle problém, proto doporučuji koupit je v Lidlu, když mají Španělský týden (tahle reklama je zdarma...). Sardinky musíme očistit od šupinek a vykuchnout vnitřnosti. Je to velmi snadné. Vykuchané a očištěné sardinky omyjeme, odřízneme jim hlavy, ploutvičky a vyndáme páteř. Nebojte se toho, jde to v podstatě samo. 2 - Sardinky lehce osolíme ideálně mořskou solí po obou stranách, obalíme v rozšlehaných vejcích a ihned také v strouhance. Na oleji z obou stran osmahneme a opečené sardinky odkládáme na tác s ubrousky,na který olej po smažení odkape. 3 - Omáčku vytvoříme takto. Změklé máslo třeme ve šlehači s nasekanou petrželkou a paprikou. Cibulku nakrájíme na tenké proužky, vložíme do hrnce, zalijeme vínem a octem a vaříme dokud se nevyvaří polovina nálevu. Potom vypneme plamen, necháme trochu zchladnout (nálev však musí být stále horký) a postupně přidáváme a metličkou rozmícháváme směs ze šlehače. Nakonec vmícháme na drobno nakrájené kapary. Omáčkou přelijte osmahlé sardinky. Dobrou chuť.

    Suroviny

    Na sardinky

    1 kg zmrazených nebo čerstvých sardinek
    2 - 3 celá vejce
    sůl
    strouhanka z toastového chleba
    olej

    Na bernskou omáčku

    1 svazek jarní cibulky
    150 ml bílého vína
    2 - 3 lžíce octa (dle vlastní chuti)
    50 g másla
    1 hrst nasekané petrželky
    1 a 1/2 lžičky mleté sladké papriky
    1 lžička mletého černého pepře
    1 lžíce menších kaparů
    sůl