Přihlásit

Makrela pečená rajčatech a šalotce

Snadné

4 porce

30 - 45 minut

Nizozemsko

Paní domácí
166
Makrela pečená rajčatech a šalotce – Snadné Ostatní státy recept, zvládnete za 30 - 45 minut

Dnes je: 25.12. 2025

Snídaně

Oběd

Večeře

Svačiny

0
  • Makrela pečená rajčatech a šalotce – ilustrační foto
  • Náhled receptu Makrela pečená rajčatech a šalotce
  • Postup

    Chutný a jednoduchý recept na makrelu od přátel z Nizozemí. Makrela je díky vysokému obsahu omega 3 - mastných kyselin jednou z nejzdravějších ryb, kterou můžete mít na svém stole.

    1 - Z makrel si připravíme filety. Ty osolíme a nakrájíme na trochu větší kousky, osolíme je, lehce opepříme a zatím odložíme do chladničky. Na másle zpěníme na drobno nakrájenou šalotku, přidáme v sekáčku rozmixovaná rajčata, nasekanou petrželku, víno a sůl. Přilijeme 150 ml rybího vývaru nebo vody, přidáme sardelovou pastu a vše důkladně promícháme. Přivedeme směs k varu a povaříme ji pod pokličkou 5 minut. Potom přidáme na osminky nakrájené žampiony a vaříme ještě 5 minut. Pekáček vymažeme máslem a nalijeme do něj udušenou směs. Na ni rozložíme kousky makrely, promícháme je se směsí a pekáček zakryjeme alobalem. Zapékáme v troubě předehřáté na 200 stupňů 30 minut. Ideální přílohou je pečivo nebo brambory. Dobrou chuť.

    Suroviny

    1 kg makrely
    3 šalotky
    500 g dobře vyzrálých rajčat
    200 g žampionů
    1 hrst nasekané petrželky
    1 lžíce sardelové pasty
    mletý černý pepř
    máslo
    sůl