Přihlásit

Losos po Aténsku

Snadné

4 a více porcí

30 - 45 minut

Řecko

The Žrout
942
Jak uvařit losos po aténsku? Snadné recept, připravený za 30 - 45 minut

Dnes je: 4.12. 2025

Snídaně

Oběd

Večeře

Svačiny

0
  • Losos po Aténsku
  • Recept: Losos po Aténsku
  • Postup

    1 - Lososa naporcujeme, osolíme a v misce si z předepsaných surovin připravíme marinádu. Marinádou důkladně potřeme porce ryby a necháme je 2 hodiny marinovat v lednici v pekáčku, který zakryjeme potravinářskou folií. 2 - Na dno zapékacího pekáče rozložíme plátky citronu a červenou cibuli. Tu nejprve rozpůlíme a potom nakrájíme na měsíčky, které v ruce lehce rozmělníme na proužky. Na tuto podestýlku položíme marinované ryb. Troubu předehřejeme na 190 stupňů, pekáč zakryjeme alobalem a pečeme 40 minut. 3 - Mezitím si připravíme zeleninový posyp. Cherry rajčata nakrájíme na půlky, okurku na kostičky, olivy na kolečka a cibuli na měsíčky. Přidáme nasekaný kopr a sýr nakrájený na kostičky. Pokud chcete můžete zeleninu lehce osolit, ale balkánský sýr bývá obvykle slaný dost. Vše důkladně promícháme. Na talíři posypeme rybu zeleninovým posypem. Dobrou chuť.

    Suroviny

    Na marinádu

    7 lžic olivového oleje
    šťáva z jednoho citronu
    1 vrchovatá lžička oregana
    2 větší prolisované stroužky česneku
    sůl

    Na zeleninový posyp

    250 g cherry rajčat
    1 salátová okurka
    7 oliv
    1 červená cibule
    1 hrst nasekaného kopru
    80 g sýru fetta nebo balkánského sýru

    Ostatní

    1 kg lososa (4 porce)
    2 červené cibule
    1 citron