Přihlásit

Pórkový koláč se šunkou

Snadné

4 a více porcí

60 - 90 minut

Francie

Beruska21
119
Pórkový koláč se šunkou – Snadné recept z Francie kuchyně, hotový za 60 - 90 minut

Dnes je: 4.12. 2025

Snídaně

Oběd

Večeře

Svačiny

0
  • Náhled receptu Pórkový koláč se šunkou
  • Pórkový koláč se šunkou – ilustrační foto
  • Recept: Pórkový koláč se šunkou
  • Náhled receptu Pórkový koláč se šunkou
  • Play
    Stop

    Postup

    Slané koláče mají ve Francii dlouhou tradici. Směs pórku a šunky se zálivkou z kysané smetany a sýra, je potěšením pro chuťové pohárky každého labužníka.

    1 - Nejprve si nakrájíme pórek, který vložíme do vroucí osolené vody a vaříme ho do změknutí. Pórek scedíme, ale všechen vývar z něj nevylévejte, nechte si několik lžic, které přidáte do těsta. Pórek nechte zcela vychladnout. 2 - Potom si připravíme těsto s krásným názvem pâte brisée. V míse promícháme mouku se solí, přidáme změklé máslo a vytvoříme těsto, které trochu zředíme vývarem z pórku. Těsto by mělo být trochu tužší ne však jako kámen. Z těsta si vytvoříme šišku asi jako na knedlík, dáme ji na talíř, zakryjeme potravinářskou folií a necháme 30 minut odležet v lednici. Mezitím nekrájíme na menší kousky vychladlý pórek a na šunku na kostičky. Oboje potom v míse promícháme. 3 - V míse promícháme kysanou smetanu s pepřem, muškátovým oříškem, žloutky, strouhaným sýrem a trochou soli. Vše promícháme metličkou. 4 - Koláčovou formu á 24 cm vymažeme máslem, těsto vyválíme co nejvíce do tvaru kruhu a rozložíme do formy. těsto rozložíme ve formě tak aby vytvořilo okraje. Spodek propícháme vidličkou a zatížíme, ideálně keramickým závažím (třeba na kysané zelí). Takto připravený korpus předpečeme v troubě předehřáté na 180 stupňů 10 minut. Potom formu vyndáme a v troubě zvýšíme teplotu na 200 stupňů. Do korpusu vložíme nejprve pórek promíchaný se šunkou a tuto směs zalijeme zálivkou z kysané smetany, koření a žloutků. Vložíme koláč zpět do trouby a pečeme ho na 200 stupňů 30 - 35 minut. Koláč nechte vychladnout a podávejte. Dobrou chuť.

    Suroviny

    Na těsto pâte brisée:

    300 g hladké mouky
    150 g změklého másla
    1/2 lžičky soli
    několik lžic z uvařeného pórkového vývaru

    Do koláče:

    1 kg bílé části pórku
    300 g šunky
    100 g tvrdého sýra
    200 ml kysané smetany
    2 žloutky
    1/4 lžičky mletého černého pepře
    špetka muškátového oříšku
    trochu soli