Přihlásit

Pizza se žampiony a prošutem

Snadné

4 a více porcí

60 - 90 minut

Itálie

Paní domácí
636
Pizza se žampiony a prošutem – Snadné recept z Itálie kuchyně, hotový za 60 - 90 minut

Dnes je: 13.12. 2025

Snídaně

Oběd

Večeře

Svačiny

0
  • Pizza se žampiony a prošutem – ilustrační foto
  • Recept: Pizza se žampiony a prošutem
  • Recept: Pizza se žampiony a prošutem
  • Pizza se žampiony a prošutem
  • Play
    Stop

    Postup

    1 - Při přípravě pizzy je kvalita těsta zásadní. To nejlepší získáte pokud ho budete dělat na kvásek. Trvá to sice trochu déle, ale výsledek za to stojí. V zadělávací míse rozdrolíme droždí a promícháme ho s cukrem dokud droždí není tekuté. Potom přidáme lžíci mléka, promícháme, přidáme mouku a znovu promícháme. Získáme řídký kvásek, který ovšem nesmí být jako polévka. Kvásek po povrchu poprášíme trochou hladké mouky, mísu zakryjeme utěrkou a necháme kynout na teplém místě 45 minut. Ideálním teplým místem je trouba předehřátá na 40 stupňů. 2 - Do hnětače vložíme mouku, kvásek a nalijeme 2/3 mléka, které potom postupně doléváme dle potřeby. Když se začne tvořit těsto přidáme olivový oleje a úplně na konec špetku soli. Sůl a olej nesmí přijít do přímého kontaktu s kváskem, těsto by nevykynulo. Mírně zvýšíme rychlost hnětače a hněteme těsto 7 minut. Těsto poté poprášíme po povrchu hladkou moukou, mísu znovu zakryjeme utěrkou a necháme potom kynout 60 minut, ideálně v troubě předehřáté na 40 stupňů. 3 - Mezitím si připravíme omáčku a žampiony. Žampiony pokrájíme na osminky lehce povaříme na másle a trochu je osolíme. V menším hrnci rozehřejeme olivový olej, přidáme rajčata nasekaná v sekáčku na kašičku, cibuli nakrájenou na drobno, prolisovaný česnek a všechny ostatní suroviny. Omáčku dobře promícháme a vaříme do zhoustnutí. Hotovou omáčku necháme vychladnout. Vykynuté těsto propracujeme a vyválíme z něj placku na šířku pizza pekáče. Placku potřeme omáčkou, na omáčku rozložíme prošut, na prošut pokládáme na kolečka nakrájenou mozzarellu, poté naskládáme na pizzu listy čerstvé bazalky, lehce posypeme parmazánem a zcela navrch rozložíme na másle připravené žampiony. Takto připravenou pizzu vložíme do trouby předehřáté na 210 stupňů a pečeme ji 15 minut. Pizzu necháme trochu vychladnout a podáváme. Dobrou chuť.

    Suroviny

    Na kvásek

    15 g droždí
    1 lžička cukru
    1 lžíce mléka
    1 a 1/2 lžíce hladké mouky

    Na těsto

    250 g hladké mouky
    150 - 175 ml mléka
    2 lžíce olivového oleje
    špetka soli

    Na omáčku

    3 středně velká rajčata
    1 menší cibule
    2 stroužky česneku
    1/2 lžičky sušeného oregana
    1/2 lžičky sušené bazalky
    špetka mletého černého pepře
    špetka cukru
    50 ml červeného vína
    sůl

    Na náplň

    350 g žampionů
    150 g prošutu
    150 g mozzarelly
    strouhaný parmazán
    čerstvé lístky bazalky
    olivový olej