Přihlásit

Lotrinský slaninový koláč

Snadné

4 a více porcí

45 - 60 minut

Francie

The Žrout
811
Jak uvařit lotrinský slaninový koláč? Snadné recept, připravený za 45 - 60 minut

Dnes je: 4.12. 2025

Snídaně

Oběd

Večeře

Svačiny

0
  • Recept: Lotrinský slaninový koláč
  • Lotrinský slaninový koláč
  • Náhled receptu Lotrinský slaninový koláč
  • Recept: Lotrinský slaninový koláč
  • Lotrinský slaninový koláč – ilustrační foto
  • Play
    Stop

    Postup

    1 - V míse promícháme mouku a sůl, přidáme nastrouhané máslo (lépe se pak vytvoří těsto), víno a vytvoříme těsto. Z těsta uděláme váleček, který zabalíme do potravinářské fólie a necháme v lednice 1 hodinu odležet. 2 - Mezitím si připravíme náplň. Slaninu nakrájíme na kostičky a v hrnci ji rozpustíme. Lehce křupavé kousky slaniny vyndáme a položíme je na talíř s ubrouskem, kde je necháme odkapat. Do rozpuštěné slaniny vložíme bílé čísti pórku nakrájené na tenčí kolečka, promícháme a za občasného míchání povaříme 5 minut. Do mísy vložíme na kostičky nakrájenou šunku, nastrouhaný sýr, nasekanou petrželku a podušený pórek. Vše důkladně promícháme. 3 - Těsto vyndáme z lednice, formu á 26 cm vymažeme máslem a vložíme do ní těsto tak, aby vznikly okraje. Těsto po dně propícháme vidličkou a vložíme do trouby předehřáté na 200 stupňů, pečeme 10 minut. Korpus necháme vychladnout, potom do něj vložíme promíchanou náplň. V misce rozmícháme metličkou vejce kysanou smetanu, pepř, špetku muškátového oříšku a trochu soli. Vše důkladně promícháme a touto směsí polijeme koláč. Koláč pečeme v troubě předehřáté na 180 stupňů 40 minut. Koláč necháme zcela vychladnout a podáváme tuto velmi tradiční lotrinskou pochoutku. A pokud necháte koláč jeden odležet, vaše chuťové buňky Vás budou milovat. Dobrou chuť.

    Suroviny

    Na těsto

    200 g hladké mouky
    100 g másla
    1/2 lžičky soli
    3 lžíce bílého vína

    Na náplň

    2 menší pórky s delší bílou částí
    150 g klasické slaniny
    150 g kvalitní šunky
    2 hrsti nasekané čerstvé petrželky
    200 g ementálu
    250 ml kysané krémové smetany
    4 celá vejce
    špetka muškátového oříšku
    1 lžička mletého černého pepře
    špetka muškátového oříšku