Přihlásit

Valašský guláš

Snadné

4 porce

45 - 60 minut

Střední Morava

The Žrout
1161
Jak uvařit valašský guláš? Snadné recept, připravený za 45 - 60 minut

Dnes je: 4.12. 2025

Snídaně

Oběd

Večeře

Svačiny

0
  • Valašský guláš – ilustrační foto
  • Postup

    1 - Na oleji osmahneme na drobno nakrájenou cibulku, přidáme na kostičky nakrájené maso, které osolíme,opepříme a krátce osmahneme. Stáhneme plamen, přidáme papriku, pepř, nové koření, kmín a zalijeme vodou tak, aby se maso dusilo, plamen zase pustíme naplno. Vše důkladně promícháme a vydusíme téměř na tuk. Pak maso zalijeme vývarem z morkové kosti a dusíme cca 15 minut, maso by již mělo být měkké. Pět minut před koncem dušení přidáme prolisovaný česnek a majoránku. 2 - V dalším hrnci osmahneme slaninu, přidáme na tenké plátky nakrájené žampiony a kysané zelí se šťávou, promícháme a povaříme za občasného míchání 5 minut. Tuto směs přidejte do hotového guláše, promíchejte a již nevařte. Podávejte s chlebem. Dobrou valašskůů chuť.

    Suroviny

    600 - 700 g kližky
    1 - 2 lžičky mletého černého pepře (dle chuti)
    1 lžička mleté sladké papriky
    7 kuliček černého pepře
    2 kuličky nového koření
    1 bobkový list
    2 lžičky kmímu
    2 lžičky majoránky
    2 cibule
    4 stroužky česneku
    80 g slaniny
    200 g kysaného zelí
    200 g žampionů
    vývar z morkové kosti
    2 lžíce hladké mouky
    sádlo
    sůl