Přihlásit

Bratislavský guláš

Snadné

4 a více porcí

45 - 60 minut

Slovensko

Beruska21
693
Bratislavský guláš  – Snadné recept z Slovensko kuchyně, hotový za 45 - 60 minut

Dnes je: 4.12. 2025

Snídaně

Oběd

Večeře

Svačiny

0
  • Bratislavský guláš  – ilustrační foto
  • Bratislavský guláš  – ilustrační foto
  • Postup

    1 - Maso nakrájíme na kostičky, osolíme, opepříme, přidáme lžíci oleje, důkladně promícháme a zatím odložíme stranou. Na sádle zpěníme na drobno nakrájenou cibuli, přidáme polovinu kořenové zeleniny, kterou nakrájíme na kostičky, promícháme, lehce zasmahneme. Pak přidáme na plátky nakrájený citron, tymián, celý pepř, nové koření, ocet a bobkový list. Vše opět promícháme. Potom maso podléváme střídavě vínem a vývarem. Dusíme pod pokličkou za občasného promíchání, dokud není maso měkké. Druhou část kořenové zeleniny uvaříme v menším hrnci v osolené vodě do měkka. 2 - Když je maso měkké, vyndáme ho z vývaru, ten následně scedíme. Vyndáme zbytky citronu a koření. Do scezené omáčky přidáme druhou část uvařené kořenové zeleniny uvařenou ve vodě a tu rozmixujeme. Tu původní, kterou jsme celkem dlouho vařili, do omáčky nevracíme. Do omáčky přidáme cukr, dle chuti ji dosolíme a povaříme 5 minut. Nakonec přidáme kysanou smetanu, metličkou vše promícháme, minutku prohřejeme a vrátíme zpět maso. Vhodnou přílohou je dušená rýže nebo houskové knedlíky. Dobrou chuť.

    Suroviny

    700 - 800 g hovězí kližky
    1 cibule
    2 mrkve
    1 petržel
    1 kolečko celeru cca 2 cm
    5 kuliček celého černého pepře
    3 kuličky nového koření
    1 menší bobkový list
    1/2 lžičky tymiánu
    mletý černý pepř
    1/2 citronu
    1/2 lžíce octa
    200 ml bílého vína
    1 lžíce plnotučné hořčice
    200 ml kysané smetany
    1/2 lžičky cukru
    1 lžíce oleje
    sádlo
    sůl
    vývar z morkové kosti na podlévání