Přihlásit

Vinařský guláš s moravským špekovým knedlíkem

Snadné

4 porce

60 - 90 minut

Jižní Morava

Paní domácí
907
Jak uvařit vinařský guláš s moravským špekovým knedlíkem? Snadné recept, připravený za 60 - 90 minut

Dnes je: 4.12. 2025

Snídaně

Oběd

Večeře

Svačiny

0
  • Náhled receptu Vinařský guláš s moravským špekovým knedlíkem
  • Recept: Vinařský guláš s moravským špekovým knedlíkem
  • Postup

    1 - V hrnci zpěníme na sádle na drobno nakrájenou cibuli, přidáme na kousky nakrájenou chilli papričku a ještě půl minutky ji zasmahneme a promícháváme. Na tento základ vložíme na kostičky nakrájené maso, vše promícháme a vaříme dokud se maso nezatáhne. Potom přidáme jalovec, protlak, mletou papriku,pepř a dle chuti sůl. Vše zalijeme vodou nebo vývarem z morkové kosti. Guláš získá lepší chuť, pokud podléváme maso vývarem z morkové kosti. Přivedeme k varu, stáhneme plamen na polovinu a dusíme dokud maso není téměř měkké. Potom necháme vodu téměř vyvařit a přilijeme víno. Dusíme dále na staženém plameni minimálně 20 minut. Dle potřeby doléváme vodu nebo vývar tak, aby jsme měli dostatek omáčky. 2 - Mezitím si připravíme špekové knedlíky. Housky nebo rohlíky nakrájíme na kostičky. Slaninu necháme na pánvi rozškvařit. Rohlíky a slaninu vložíme do mísy a přidáme všechny ostatní suroviny. S mlékem opatrně, každá mouka ho váže trochu jinak, tak ať neuděláte z knedlíkového těsta polévku...Vše důkladně promícháme, mísu překryjeme utěrkou a necháme těsto hodinu odpočinout. Z těsta poté vytvoříme v dlani větší kuličky, které uvaříme ve vroucí osolené vodě 20 minut. 3 - Když je maso měkké, rozpustíme v malém množství vody 1 lžíci hladké mouky a přidáme ji do omáčky. Téměř stáhneme plamen a necháme omáčku ještě 10 minut probublávat. Na talíři bohatě polijeme úžasně chutné špekové knedlíky omáčkou a podáváme tuto tradiční jihomoravskou pochoutku. Dobrou chuť.

    Suroviny

    Na guláš

    800 g hovězí kližky
    1 větší cibule
    1 chilli paprička
    1 lžíce rajčatového protlaku
    2 lžičky mleté sladké papriky
    1/2 lžičky mletého černého pepře
    7 kuliček jalovce
    300 ml červeného vína (ideálně Frankovka nebo Svatovavřinecké)
    sádlo
    sůl
    voda nebo vývar z morkové kosti na podlití
    1 lžíce hladké mouky

    Na knedlíky

    100 g klasické slaniny
    3 housky nebo rohlíky
    2 žloutky
    400 - 500 ml mléka
    600 g hrubé mouky
    1 velká hrst nasekané petrželky
    trochu soli