Přihlásit

Liberecké hovězí se zeleninou

Snadné

4 a více porcí

30 - 45 minut

Severní Čechy

Beruska21
893
Jak uvařit liberecké hovězí se zeleninou? Snadné recept, připravený za 30 - 45 minut

Dnes je: 4.12. 2025

Snídaně

Oběd

Večeře

Svačiny

0
  • Liberecké hovězí se zeleninou
  • Recept: Liberecké hovězí se zeleninou
  • Postup

    1 - Hovězí maso nakrájíme na plátky, naklepeme a osolíme. V hrnci rozpustíme na kostičky nakrájenou slaninu, přidáme na kolečka nakrájenou cibuli, vše dobře promícháme a za občasného míchání povaříme 3 minuty. Potom přidáme plátky masa a lehce je na cibulovém základě povaříme tak, aby se maso zatáhlo. Potom přilijeme vývar z morkové kosti tak, aby se maso dusilo a stáhneme plamen na polovinu. Dusíme dokud maso není měkké. Dle potřeby přiléváme vývar. 2 - Když je maso měkké, rozpustíme na pánvi lžíci másla, přidáme na kostičky nakrájený lilek, žampiony nakrájené na čtvrtky, zeleninu lehce osolíme, vše důkladně promícháme a povaříme pod pokličkou 3 minuty. Potom přidáme dvě naběračky vývaru z morkové kosti a podusíme pod pokličkou 5 minut. Když je maso měkké vyndáme maso prozatím na talíř, který zakryjeme. Do vydušené omáčky přidáme další dvě naběračky vývaru, přidáme pepř a dle chuti přidáme sůl a vložíme do omáčky zeleninovou směs. Vše důkladně promícháme, stáhneme plamen na polovinu a povaříme vše ještě 7 minut. Nakonec do omáčky vrátíme maso. Jako příloha je vhodná dušená rýže nebo ječené kroupy. Já osobně volím kroupy, které mají vysokou výživnou hodnotu. Na talíři polijte maso omáčkou a překryjte ho plátkem slaniny, který si osmahněte na nepřilnavé pánvi na trošce sádla. Pokud máte jako přílohu kroupy prolijte je omáčkou. Okolo masa rozložte uvařenou zeleninu. Dobrou Libereckou chuť.

    Suroviny

    500 g hovězí roštěné nebo svíčkové nebo kvalitního zadního hovězího masa
    30 g klasické slaniny
    plátek anglické slaniny na každý plátek masa
    300 g cibule
    1 střední lilek
    6 větších žampionů
    mletý černý pepř
    máslo
    sůl
    vývar z morkové kosti na podlévání
    ječné kroupy jako příloha nebo dušená rýže