Přihlásit

Kachna na hlávkovém zelí

Snadné

4 porce

30 - 45 minut

Bulharsko

The Žrout
1513
Kachna na hlávkovém zelí  – Snadné recept z Bulharsko kuchyně, hotový za 30 - 45 minut

Dnes je: 4.12. 2025

Snídaně

Oběd

Večeře

Svačiny

0
  • Recept: Kachna na hlávkovém zelí
  • Kachna na hlávkovém zelí  – ilustrační foto
  • Postup

    1 - Kachnu naporcujeme, lehce osolíme a vložíme do tlakového hrnce, zalijeme vodou, kterou osolíme. Přivedeme k varu a povaříme 20 minut. Kachnu vyndáme a vývar nevyléváme. 2 - Zelí nakrouháme, osolíme, vložíme na rozpálené sádlo, promícháme, zalijeme 200 l vody, přivedeme k varu a 10 minut povaříme. Potom přidáme spařená, oloupaná a nasekaná rajčata, znovu promícháme, stáhneme trochu plamen a povaříme ještě 10 minut. Přidáme mletou papriku a saturejku, k překvapení všech znovu promícháme a tuto směs rozložíme na zapékací pekáč. Na zelí rozložíme porce kachny, zalijeme 2 - 3 naběračkami vývaru z kachny, pekáč zakryjeme víkem a pečeme v troubě předehřáté na 200 stupňů 45 - 50 minut, dle velikosti porcí. Během pečení kachnu alespoň jednou přelijeme šťávou. Přílohu již dávat nemusíte, zelí je dost. Dobrou chuť.

    Suroviny

    1 kachna
    1 hlávka bílého zelí cca 1,2 - 1,3 kg
    500 g rajčat
    2 lžičky mleté sladké papriky
    1/2 lžičky saturejky
    sůl
    1 lžíce sádla