Přihlásit

Grilované marinované vepřové na salátové podestýlce

Snadné

4 a více porcí

30 - 45 minut

Řecko

The Žrout
996
Grilované marinované vepřové na salátové podestýlce – Snadné recept z Řecko kuchyně, hotový za 30 - 45 minut

Dnes je: 4.12. 2025

Snídaně

Oběd

Večeře

Svačiny

0
  • Grilované marinované vepřové na salátové podestýlce
  • Recept: Grilované marinované vepřové na salátové podestýlce
  • Postup

    1 - V zapékací míse dobře promícháme všechny předepsané suroviny na marinádu. Maso nakrájíme na plátky, naklepeme a lehce osolíme. Marinádou potom potřeme plátky masa, pekáč zakryjme potravinářskou folií a necháme maso marinovat alespoň 2 hodiny v lednici. 2 - Marinované maso grilujeme v troubě s grilem předehřátým na 190 stupňů. Doba grilování samozřejmě záleží na velikosti (výšce) plátků masa. Obvykle stačí 15 minut po každé straně, ale každá trouba peče i griluje trochu jinak. Mezitím si připravíme salátovou podestýlku a česnekový dip. 3 - Římský salát nakrájíme na menší kousky, salátovou okurku na kostičky, olivy na kroužky, cibuli na drobno, chilli papričku na drobno, cibuli na drobno. Přidejte trochu soli, nasekaný kopr olej a ocet. Vše důkladně promíchejte. Řecké jogurty promíchejte s trochou soli a prolisovaným česnekem a dip je hotový. 4 - Na talíř rozložíme salátovou podestýlku, na ni plátek masa a po stranách dejte česnekový dip. Ten si potom na talíři můžete promíchat se salátem nebo do něj jen namáčet maso. Jak kdo chce. Dobrou chuť.

    Suroviny

    Na marinádu

    200 ml kysané smetany 16%
    1 a 1/2 lžičky oregana
    2 stroužky prolisovaného česneku
    1/2 lžičky mletého černého pepře
    citronová šťáva z 1/2 citronu
    sůl

    Na salátovou podestýlku

    1 římský salát
    1 chilli paprička
    1 hrst nasekaného kopru
    12 oliv
    1 salátová okurka
    1 menší červená cibule
    7 lžic olivového oleje
    5 lžic bílého vinného octa

    Na dip

    2 řecké bílé jogurty (balení 140 g)
    4 stroužky česneku
    sůl

    Ostatní

    1 kg vepřové pečeně bez kosti
    sůl